Αμέσως μετά  την εκδήλωση ενός ισχυρού σεισμού και ειδικά σε περιοχές όπου αυτός έγινε έντονα αισθητός,  οι  πολίτες  κατά  κανόνα  εγκαταλείπουν  τους  στεγασμένους  χώρους  στους  οποίους βρίσκονται για να καταφύγουν σε ασφαλείς, κατά την κρίση τους, υπαίθριους χώρους.

Οι Δήμαρχοι, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ συλλέγουν πληροφορίες  σχετικά  με  τον  αριθμό  των  συγκεντρωμένων  πολιτών  που  έχουν  καταφύγει  σε υπαίθριους χώρους. Στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη την επικρατούσα κατάσταση στην περιοχή ευθύνης τους (επιπτώσεις σε κτίρια, έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, καιρικές συνθήκες, κλπ.) προχωρούν σε πρώτη εκτίμηση του χρόνου παραμονής των πολιτών που έχουν συγκεντρωθεί στους χώρους αυτούς.

Στην περίπτωση που αναμένεται πολύωρη παραμονή των πολιτών στους ανωτέρω χώρους, οι Δήμαρχοι,  συνεκτιμώντας  και  τις  λοιπές  επιχειρησιακές  τους  ανάγκες  που  συνδέονται  με  την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω σεισμού, δύνανται να δρομολογήσουν δράσεις για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών των πολιτών που παραμένουν σε αυτούς. Προς τούτο κινητοποιούν τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων για την ακριβέστερη εκτίμηση του αριθμού των συγκεντρωμένων πολιτών στους υπαίθριους χώρους, με στόχο την κατά περίπτωση διάθεση πόσιμου ύδατος, σε επιλεγμένα σημεία που καθορίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων. Εν συνεχεία και εφόσον συντρέχουν λόγοι, που οφείλονται στην πολύωρη παραμονή, εξετάζεται η εγκατάσταση χημικών τουαλετών, καθώς και η δυνατότητα παροχής πρόχειρου γεύματος.

Παρακάτω παρατίθενται σε πίνακα Χώροι Καταφυγής εξ αιτίας Σεισμών του Δήμου Βύρωνα:

ΚΑΡΕΑΣ

ΟΔΟΣ ΔΑΦΝΗΣ ΠΑΡΚΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΟΥΓΙΑ
28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ & ΘΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ
ΡΟΔΩΝ & ΑΚΑΚΙΑΣ ΡΟΔΩΝ & ΑΚΑΚΙΑΣ

 

ΦΡΥΓΙΑ

ΤΡΑΛΛΕΩΝ & ΛΥΔΙΑΣ ΠΑΡΚΟ
ΑΛΑΜΑΝΑΣ & ΑΝ. ΓΑΖΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΝΩΛΗ
ΦΟΡΜΙΩΝΟΣ & ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΡ. ΛΑΔΑ
ΤΡΑΛΛΕΩΝ & ΕΝΩΠΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑ

 

Ζ. ΠΗΓΗ

ΕΡΜΟΥ – ΤΜΩΛΟΥ ΠΛ. ΦΑΤΣΕΑ
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ & ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ Ν. ΕΛΒΕΤΕΙΑΣ
ΚΑΡΑΟΛΗ & ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΡΚΟ

 

Ν. ΕΛΒΕΤΕΙΑ

ΚΑΡΑΟΛΗ & ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΡΚΟ
ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΠΥΘΑΓΟΡΑ ΠΛΑΤΕΙΑ

 

ΚΕΝΤΡΟ

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ & Π. ΤΣΑΛΔΑΡΗ ΠΛ. ΑΓ.ΛΑΖΑΡΟΥ
ΚΥΠΡΟΥ – ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ Π. ΠΑΠΠΑ
ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΠΛ. ΒΑΡΟΥΤΙΔΗ
Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΛΗΨΗΣ
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΠΑΡΚΟ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑΣ
ΚΥΠΡΟΥ ΠΛ. ΕΘΝ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

 

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

ΑΓ. ΣΟΦΙΑΣ & ΕΥΦΡΑΤΟΥ ΠΛ. ΚΟΛΗΜΕΝΟΥ
ΑΝΤΙΤΑΥΡΟΥ & ΤΙΓΡΗΤΟΣ ΠΛ. ΓΡΑΜΜΟΥ
ΚΑΛΛΙΠΟΛΕΩΣ – ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ ΠΛ. ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ
ΤΑΤΑΟΥΛΩΝ & ΒΕΝΕΤΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚ. ΤΑΤΑΟΥΛΩΝ

 

ΝΕΡΑΪΔΑ

ΕΜΠΑΔΟΚΛΕΟΥΣ & ΠΑΝ. ΤΣΑΛΔΑΡΗ ΠΑΡΚΟ
ΚΥΠΡΟΥ & ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΠΛ. ΕΙΡΗΝΗΣ